Vår historia

Gästfria grosshandlare satte tonen för Villa Marieberg

När grosshandlare Ando Wikström tog över Villa Marieberg år 1912, startade en storslagen epok där villan blev den centrala punkten för familj, släkt, vänner och affärskontakter. Här upplevde besökare från när och fjärran gästfriheten, den goda maten och drycken samt det fantastiska värdskapet vid familjehögtider, affärsmiddagar och flotta fester. I ett möte mellan då och nu för vi i dag traditionen vidare i samma anda.

Ando Wikström var dock inte den förste grosshandlaren i residenset. Redan 1890 bodde grosshandlare Magnus Arhusiander i en stor trävilla på samma tomt vid det norra stadsbergets fot. Som delägare i Heffners sågverk hade han blivit en av traktens välbärgade träpatroner, med en miljonförmögenhet på kontot.

Vid hans död år 1908 tog sonen Per Hjalmar Arhusiander över trävillan, som han sedan rev för att bygga upp nuvarande Villa Marieberg. Villan stod klar 1910 och köptes för 135 000 kronor av Ando Wikström två år senare. Då omfattade villatomten 31 tunnland och 31 kappland, cirka tjugo hektar. Familjen Wikström bodde 35 år i villan där yngste sonen Lars och hans tre syskon upplevde sin barndom och ungdomstid.

1945 tog Ingrid och Lars Wikström över hela Villa Marieberg tills den såldes till SCA, Svenska Cellulosa AB, i Sundsvall 1947. Bolaget byggde om villan till disponentbostad för Axel Enström, vd för SCA år 1950–1960 och styrelseordförande 1960–1965.

1977 bildades en intressegrupp av 50 större företag och banker. Tillsammans arrenderade de Villa Marieberg av SCA för att få ett vackert läge för sina konferenser, luncher och middagar.

2010 engageras entreprenörerna i bolaget VMB Restaurang och Konferens AB, Erica Öhrbom, Kenneth Sillman och Niclas Strid, för driften av restaurang- och konferensverksamheten i villan. Villa Marieberg bedrivs i dag i stiftelseform och stiftarantalet har vuxit till över 100 företag. 

För att möta framtidens krav på unika, spännande mötesplatser har villan renoverats med varsam hand och grosshandlarnas generösa anda lever vidare i värdskapet på Villa 

HÄRLAGAT MED NÄRJAGAT

Vår mat

Lokala råvaror och årstidens växlingar styr vår meny. Vi lagar med kärlek från grunden, utan att krångla till det, och serverar dig vid bordet i vår trivsamma matsal med herrgårdsatmosfär.

Se våra menyer

SMAKHÖGARE I GLASET

Vår dryck

Genom att låta mat och dryck gå hand i hand, skapar vi kulinarisk njutning av högsta klass. Vår passion för att välja drycker som förstärker smakupplevelsen vill vi gärna dela med dig.

Läs mer om vår vinkällare